Segons la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG), la gimnàstica artística és un dels esports més populars, celebrats i moderns per a dones, que ha experimentat més transformacions que qualsevol altre esport olímpic.

Amb una emocionant combinació d’atreviment i gràcia, les gimnastes realitzen elements desafiants en quatre aparells: salt, paral·leles asimètriques, barra d’equilibris i terra, amb èmfasi en l’agilitat, l’art, la flexibilitat, la potència i l’estil. Tot i que té molt en comú amb la gimnàstica masculina, la gimnàstica artística femenina és clarament única i és un aparador de l’excel·lència en l’esport femení.

Els aparells han evolucionat i l’esport s’ha transformat per generacions successives de gimnastes que han empès els límits de la física, seguint sempre el credo olímpic de Citius, Altius, Fortius (“Més ràpid, més alt, més fort”) i competint entre elles per crear elements nous i emocionants.

El Salt és l’aparell més ràpid i consisteix en què una gimnasta corri i s’impulsi sobre una plataforma a tota velocitat, realitzant una acrobàcia i aterrant de nou al terra. A les paral·leles, les gimnastes que realitzen elements basculants al voltant de dues barres asimètriques, deixant-se anar sovint tornant-se a agafar, mentre que la barra d’equilibirs implica elements d’acrobàcia, coreografia i dansa sobre un barra estreta de només 10 cm d’amplada. L’exercici de terra és l’únic aparell amb musica que compta amb acrobàcies, salts, girs i coreografies en una pista amb molles.

En tots els aparells, les gimnastes són jutjades per la dificultat de l’exercici, l’execució i la dinàmica, inclosa l’alçada i la distància de l’aparell, i han de mostrar força, flexibilitat, equilibri i ritme.